Как да кажем „НЕ“

Ако не казваш „не“ понякога,
не го правиш достатъчно често.

Тъй като хората имат различни нужди и желания, е здравословно да можем да помолим за помощ. Но т.нар. „токсични“ хора искат прекалено много от други, а когато намерят такъв, който трудно казва „не“, се прилепват за него, за още и още. Ако изтръпваш при мисълта да кажеш „не“, то ти вероятно често привличаш грешните хора около себе си.

Да казваме „не“ е нещо, което  всеки трябва да знае как да прави. Ако животът ти е балансиран, най-вероятно не трябва да казваш „не“ твърде честно, нито пък имаш особени проблеми правейки го. Твоето обкръжение би трябвало да е толерантно и разбиращо, когато им кажеш, че не могат да получат дадено нещо от теб и им обясниш причините. Ако приемем, че твоите причини са основателни, те ще потърсят някой друг да срещне тяхната нужда.

Започни с малки стъпки…

Ако да откажеш не е лесно за теб, започни с малки стъпки като на пример да откажеш оферта направена от продавач или да помолиш колегата си да не повишава тон, когато имате различия в мненията. Докато правиш тези малки стъпки, обръщай внимание на реакцията на събеседника ти, как той приема твоята молба или условие. Ако се намериш в ситуация, в която се чувстваш притиснат да се откажеш или усещаш, че твоят отговор не е приет с нужното разбиране и уважение, вероятно разговаряш с човек, който харесва връзката си с теб, защото ти винаги си готов да отговориш на неговите нужди.

Прекарвай повече време с хората, които разбират, че няма винаги да получават това, което желаят. Ако когато казваш „не“, не си притиснат или конфронтиран, ще забележиш колко лесно е за повечето хора да разбират и уважават чуждите желания и нужди в естествените им норми. Тогава постепенно променяй и по-големите неща.

Не се отказвай…

Някой от опитите ти вероятно няма да са успешни. Понякога може да кажеш „не“ по-късно или по-рано от идеалния момент или несъзнателно да си го измърморил. Не се обезкуражавай! Важното е, че казваш, това което имаш нужда. Много скоро ще откриеш баланса. Продължавай да упражняваш казването на „не“, когато е нужно и не забравяй да наблюдаваш реакцията на събеседника ти.

Имай предвид, че вероятно в началото няма да се чувстваш комфортно, докато го правиш, но все пак продължавай, с всяко „не“, ще става все по-лесно. Всъщност, първият път, когато кажеш своето „не“ на място, може да останеш изненадан от факта, че се чувстваш добре и дори нямаш търпение да го направиш отново.

Източник: http://lightshouse.org/lights-blog/how-to-say-no#axzz2I4jelaGt