Управлявай живота си!

Властта има много форми, но винаги се свежда до някои  от тези 5 категории…

Поемането на контрола на живота ти е най-същественият елемент за предпазване от хора, които злоупотребяват с теб. Но какво вдействителност означава да бъдеш „в контрол на живота си“?

Съществуват доста неща неподлежащи на контрол. Може да те залеят с вино на сватбения ти ден, може да не си одобрен след интервю за работа за което си се надявал, дори името което си получил при раждането си не е под твой контрол, нито мястото където си се родил. През юли температурите растат, а декември се понижават без да можем да им окажем влияние.

Преди да започнем с разглеждането на областите, които може да управляваме е важно да се отърсим от екстраполираните и нереални идеи, като:

„Светът е мой“

„Аз съм непобедим“

„За мен всичко е възможно“

Подобни галещи егото и превъзнасящи вярвания дори и да внасят някакво чувство за значимост са на практика абсолютно неоснователни и далеч извън действителността и стават проблемни в едно близко взаимоотношение, където истинската същност на човека се разкрива. Целта на подобни изрази е да се отиде извън границите на възможностите на човека издигайки го на ново по-високо ниво, но колкото и привлекателно да изглежда това то води до бягство от действителността, а това до трудности със ежедневните обстоятелства и отвличане вниманието от реалните области, над които трябва да вземем контрола. Примерно едно отвличане в мислите представяйки си как летим, като супермен докато в същото време забравим, че имаме цял конспект за учене…Звучи ли ти познато?

Има обаче 5 основни области, над които имате лична власт и овладяването им е абсолютно необходимо ако искате да избегнете нездравословни взаимоотношения и да имате здрави такива…

5-те лични области:
.
Твоят Ум
– твоите мисли и цялата информация, която им влияе.

Твоето Тяло – цялата ти физиология до последният косъм.

Твоите Средства – твоите пари и всички други твои притежания.

Твоето Време – твоето време и правото ти да го използваш свободно по твой избор.

Твоите Начини и Взаимоотношения – твоя достъп до всички неща, за които си отговорен или имаш влияние. Това включва контролирането на неща, като хранене, обличане, подслон, образование, транспортиране, приятели, религия, неща които обичаш и на които се наслаждаваш и въобще всичко, което посреща твоите нужди. 

Това са 5-те области, които ти и само ти имаш правото да контролираш. Опитите на който и да било човек да контролира някой от тези основни 5 области е „червен флаг“ и трябва внимателно да се прецени и адресира при необходимост. Внимаването за прекрачването на тези граници от други е необходимо за успех в живота и предпазване от злоупотреба с теб.

Забележка! Контролът на тези граници може да бъде предоставян или споделян на близки хора(като съпруга/та) или в професионален план(началника отговорен за това как си прекарваш времето на работа). В тези случай трябва да позволяваме на другият/а да оказва контрол в живота ни, но избора да му дадем този контрол в началото си остава наш.

Ето няколко примера за ситуации, в които по-горните 5 области на контрол са „изпуснати“:

Ти си оставен вън от семейният кръг на комуникация от ядосан, контролиращ родител, който е недоволен от теб.(УМА)

Твоя колега работи в различна от твоята смяна и настоява да задържи колата, която си му заел оставяйки те у дома без транспорт.(НАЧИНИ и ВЗАИМООТНОШЕНИЯ)

Твоят пряк началник очаква от теб да работиш в обедната си почивка поради многото работа, което е против политиката на компанията.(ВРЕМЕ)

Твоя брат губи спестяванията ти, които си отделил за лечение на възрастен роднина.(СРЕДСТВА)

Над съпругът/а ти биват извършвани сексуални посегателства на работното място. (ТЯЛОТО; защото тази власт е предадена на теб)

5-те Лични Области са за поставяне и управление на здравословни граници. Внимателното следене на тези области е дългосрочна задача по отношение на разпознаване на кои лични поведения или външни хора трябва да си сложиш граници.

Източник: http://lightshouse.org/lights-blog/control-your-life#ixzz2IdDvGdHd